malinkraft.blogg.se

Jag, Anders, Signe & Horton

Kategori: Allmänt

Vi är fyra i vår familj för tillfället. Horton vägrar att lämna Anders huvud trots pågående kortison-kur. Det är fruktansvärt påfrestande för Anders och jobbigt för mig också som är helt maktlös när de här anfallen pågår. Jag vet inget annat som är så jobbigt som att stå bredvid och inget kunna göra när han har så ont. Fyfan, vilken jävla sjukdom. Önskar den inte på min värsta fiende.
 
Hortons huvudvärk är en väldigt ovanlig sjukdom, den drabbar ca 0,1% av befolkningen. Åtta av tio är män. Jag kopierar lite text från Wikipedia så får ni en inblick i hur det kan vara;
 
Sjukdomen yttrar sig genom attacker av mycket svår huvudvärk som är återkommande under perioder från en vecka upp till några månader (därav det engelska namnet cluster headache). Perioderna kommer ofta vid samma tid på året, ofta under hösten eller våren. Under en sådan period drabbas patienten av anfall från varannan dag upp till flera gånger per dygn. Värken återkommer inte sällan samma tidpunkt på dygnet, ofta nattetid när patienten sover. Det är oftast under just REM-sömnen som ett anfall börjar. Smärtan är så intensiv att patienten väcks med ett ryck ur sin sömn. Anfallen kan dock även komma när patienten är vaken. Huvudvärken utvecklas snabbt och varar från femton minuter upp till flera timmar, men väldigt sällan längre än ett par dagar. Eftersom anfallen ofta kommer när den drabbade sover och väcker denne ur sin sömn, blir patienten fort både fysiskt och psykiskt utmattad. Förutom smärtan kan en del andra symptom uppstå under en attack så som oroskänsla och rastlöshet, svettningar i ansiktet, rodnad i ögat och hängande ögonlock, nästäppa, rinnande näsa och ögon.
 
 
Illustration av sjukdomen
 
 
Smärtan är i regel halvsidig med centrum bakom ögat och är mycket intensiv och skärande. Det kan kännas som att ögat trycks ut från huvudet. Vid smärtattacker kan svimning förekomma på grund av smärtchocken. Graden av smärta som upplevs under ett anfall är påfallande större än andra huvudvärksanfall (såsom till exempel migrän) och kan väcka en person från djup sömn. Huvudvärken har även kallats "suicide headache" (självmordshuvudvärk) på grund av den rent olidliga smärtan den drabbade upplever och för att det finns fall då detta drivit personen ifråga till att begå självmord. Kvinnliga patienter har beskrivit smärtan som mycket svårare än den vid en förlossning. Hortons huvudvärk har i vissa texter blivit beskriven som det svåraste smärttillståndet som en människa kan uppleva. Vid en attack är det vanligt att patienten vankar av och an eller sitter upprätt och trycker händerna mot tinningarna. Att lägga sig ner gör ofta att smärtan blir ännu värre.
 
 
En till illustration av Hortons huvudvärk. Talande va?
 
 
 
 

KOMMENTARER:

Kommentera inlägget här: